پیشرفت و رشد کودک از ماه اول تا ماه چهارم زندگی

 

فهرستی که ملاحظه می کنید فقط برای این است که بدانید اکثر نوزادان در این برهه چه کارهایی می کنند و لزوما به این معنا نیست که فرزند شما بایست عینا مطابق این لیست رفتار کند. یادتان باشد بهترین منبع اطلاعاتی در مورد رشد و سلامتی کودکتان پزشک اوست.

رشد فرزندتان قطعا برای شما مهم است برای همین، پیشنهاد می‌کنم مطالب پیشرفت و رشد نوزاد در چهار ماه دوم و سوم زندگی را هم که در لینک های زیر آمده حتما مطالعه کنید، و یا جایی ذخیره کنید تا در زمان مناسب مطالعه کنید، کودک شما در یک چشم بر هم زدن رشد کرده و بزرگ می‌شود پس بهتر است از پیش اطلاعات کافی در این زمینه داشته باشید!

 پیشرفت و رشد کودک از ماه پنجم تا ماه هشتم زندگی

 پیشرفت و رشد کودک از ماه نهم تا ماه دوازدهم زندگی

به شما تبریک می‌گوییم  شما والدین دلسوز و مسئولیت پذیری هستید که به دنبال کسب اطلاعات در مورد رشد کودک خود می‌گردید، به همین دلیل پیشنهاد می‌کنم حتما لینک های بالا را را هم مطلعه کنید و یا در جایی ذخیره کنید تا در آینده مطالعه کنید!

 

 رشد نوزاد یک ماهه

- روند رشد کودک از روز تولد تا پایان ماه نخست آهسته ولی پیوسته است.

- وزن او که پس از تولد کم شده بود پس از دو هفته به حالت اول بر می گردد.

- قدش حدود سه سانتی متر بلند می شود.

- روزی بین 14 تا 28 گرم اضافه وزن پیدا می کند یعنی تا پایان ما تقریبا وزنش یک کیلو یا 900 گرم زیاد شده است.

- نمی تواند گردنش را صاف نگه دارد و اگر ولش کنیم سرش دائما به این سو و آن سو می افتد.

- حرکاتش تصادفی و غیرعادی است. دست و پایش خمیده اند و به راحتی تحریک شده و گریه می کنند.

- اگر انگشت خود را نزدیک دستش ببرید، آن را می گیرد و رها نمی کند.

- رفلکس مکش او(واکنش غیرعادی در نوزاد گه به سبب آن هر چه در نزدیکی بش باشد را پیدا می کند و لبش را به سمت آن می برد تا آن را بمکد) هنوز قوی است و هر چه را در درون دهانش بگذارید می مکد. همچنین اگر چیزی در اطراف دهانش باشد آن را دنبال می کند.

- انتظار داشته باشد 16 ساعت در روز بخوابد(البته نه به طور پیوسته)

- کودک در این برهه به شدت نزدیک بین است و فقط چیزهایی را می بیند که در فاصله 20 تا 30 سانتی متری صورتش قرار بگیرند. علاوه بر این او هنوز نیم تواند اجسام را با چشمانش دنبال کند.

- بند نا او بین ده روز تا دو هفته پس از زایمان می افتد.

- او عاشق صورت آدم است و اگر در محدوده دید او (20 تا 30 سانتی متری) قرار بگیرید مدت زیادیی به شما خیره خواهد ماند.

- صدای زنانه را دوست دارد شاید به این خاطر که وقتی در رحم مادر بوده به صدای مادرش عادت کرده است.

 

 این مطلب را از دست ندهید: پیشرفت و رشد کودک از ماه پنجم تا ماه هشتم زندگی


 نوزاد دوماهه

- در این ماه نوزاد دیگر یک موجود عجیب غریب و دوست داشتنی نیست و تبدیل به یک بچه ی مامانی و بانمک شده است. هم از نظر جسمی و هم از نظر اجتماعی.

- او در ماه دوم به احتمال قوی می تواند کارهای زیر را انجام دهد:

- سر بچه  دیگر نوک تیز نیست، ولی هنوز نرم استو سر او کم کم دارد شکل گردش را می گیرد و از آن حالتی که به خاطر عبور از دهانه رحم به خود گرفته بود، در می آید. نقاط نرمی که روی سر و پشت گردنش بودند (همان ملاج)، به این فرایند کمک می کنند.

- می تواند وقتی روی شکمش خوابیده سرش را تا حدی (به اندازه یک زاویه 45 درجه) بلند کند.

- با چرخش سر حرکات چیزی را که نزدیک صورتش باشد دنبال می کند.

- حرکاتش از حالت غیرارادی خارج شده و هدفمند می شوند.

- متوجه دستانش می شود. این کشف در برخی از اطفال واقعا باعث شادمانی و شعف می شود. (حتی ممکن است در پایانم ماه بتواند اسباب بازی هایی که از تخت بازی آویزان است را بگیرد)

- می تواند لبخد بزند و از خودش صدا در بیاورد.

 

 این مطلب را از دست ندهید: پیشرفت و رشد کودک از ماه نهم تا ماه دوازدهم زندگی

 

 رشد نوزاد سه ماهه

- کودکتان این ماه قرار است چطور باشد؟ خوب ماه سوم ماه رشد، حاکت و پیشرفت مهارت های ارتباطاتی اوست. در این ماه می توانید انتظار دیدن تغییرات زیر را در کودکتان داشته باشید:

- وزن او حدود نیم کلیو و قدش هم 2.5 سانتی متر افزایش خواهد یافت.

- توانایی ا در صاف نگه داشتن گردنش افزایش می یابد. قوتی او را در حالت نشسته قرار می دهید هنوز گردنش به پشت لق می خورد ولی به اندازه ماه پیش.

- وقتی او را روی شکمش می گذارید، سر و سینه اش را بلند می کند. البته هنوز نمی تواند شنای سوئدی بزند! ولی روی آرنجش تکیه می کند.

- او به طرف اسباب بازی های اطرافش در تخت بازی چنگ می اندازد. احتمالا هنوز نخواهد توانست آن ها را در دست بگیرد اما دارد به یک جایی می رسد.

- می تواند مشت گره خورده اش را باز کند؛ شاید هم بتواند یک جغجغه یا اسباب بازی کوچک را در مشتش نگه دارد.

- با بازوانش حرکات دایره ای کوچک درست می کند.

- اعضای مختلف بدنش را شناسایی می کند.

- شاید بتواند به یک سمت غلت بخورد یا حداقل برای این کار تلاش کند.

- زمان خواب و بیداری اش طولانی تر می شود.

- احساساتش را نشان می دهد: تعجب، ترس، عصبانیت، خوسحالی. شاید حتی از حالت چهره افراد هم تقلید کند.

- علاقه بیشتری به دنیای اطرافش نشان می دهد(که این می تواند به این معنا باشد که کمتر از قبل به شیر خوردن یا یک جا نشستن با شیشه شیرش علاقه دارد)

- صداها را تشخیص می دهد.

- آگاهانه با صدهای مختلف سعی در برقراری ارتباط دارد.

- به جای خالی اشیایی که دیگر در آن محل نیستند نگاه خواهد کرد اما هنوز از قانون ثبات اشیا خبر ندارد (به عبارتی شاید بفهمد که شیئی تا دیروز سر تاقچه بوده و امروز دیگر آنجا نیست، اما هنوز نمی تواند بفهمد که آن شی غیب نشده و فقط جایش را عوض کرده اند. به چشم اون دیگر آن شی وجود خارجی ندارد به همین سادگی!)

 

 این مطلب را از دست ندهید: پیشرفت و رشد کودک از ماه پنجم تا ماه هشتم زندگی

 

 رشد نوزاد چهار ماهه

- یک کودک معمولی در این ماه سرش حسابی شلوغ است! و اتفاقات زیر در زندگی اش رخ خواهد داد:

- وزنش حدود نیم کیلو زیاد می شود.

- قدرت گردنش زیاد می شوندو می تواند وقتی در آغوش شماست یا از روی زمین بلندش می کنید (البته آرام) سرش را صاف روی گردنش نگه دارد؛ البته هنوز نمی تواند به مدت طولانی این کار را انجام دهد.

- قدرت کنترل چرخش سر همزمان با توانایی کودک در نگه داشتن کله ی کوچکس روی گردن به وجود می آید. او اکنون علاوه بر اینکه می تواند سرش را خوب روی گردنش نگه دارد، قادر به گرداندن آن به اطراف نیز هست.

- احتمالا می تواند با کمک شکمش از هر دو طرف بدنش غلت بزند (دقت کنید اگر این کار را نمی کند باید حداقل توانایی غلت زدن به یک سمت را حتما داشته باشد).

- به احتمال قوی وقتی روی شکمش خوابیده می تواند خودش را روی دستانش نگه دارد و سر و قفسه سینه اش را بالا بکشد.

- در این سن قادر خواهد بود نگاهش را روی یک شی متمرکز کند؛ همچنین می تواند حرکت شخص یا اجسام را با چشمانش دنبال کند.
دستش را به سوی اجسام دراز می کند، آن ها را می گیرد و در دستش نکه می دارد و حتی یک چیزهایی را هم در دهانش می کند( شاید دارد دندان درمی آورد، البته بیشتر کودکان تا دو ماه دیگر هم دندانشان در نمی آید.)

- به اطراف حرکت می کند و لگد هم می پراند.

- وقتی روی بغلتان نگهش می دارید پاهایش وزن بدنش را تحمل می کنند (انگار که ایستاده است). بر خلاف باورهای قدیمی، این کار نه تنها پاهای کودک تان را پرانتزی نمی کند بلکه به قوی کردن آن ها نیز کمک می کند.

- احتمالا اگر اطرافش بالش بگذارید قادر به نشستن خواهد بود.

- در این سن متوجه دست ها و پاهایش می وشد و دیگر ول کن آن ها نیست و عاشقشان می شود! هر بار که عضو جدیدی را در بدنش کشف م کند همین خواهد شد(حداقل تا موقعی که آن عضو تکراری نشود و کودک چیز جدیدی کشف نکند)

- کودک در این سن برقراری ارتباط با دیگران را دوست دارد و ممکن است هنگامی که وقت بازی تمام می شود ناراحت شود  و این ناراحتی را با اخم، کج و کوله کردن لب ها و گریه و زاری نشان دهد. او همچنین قادر خواهد بود با گریه کردن (زمانی که واقعا اشک از جشمانش سرازیر می شود)، احساس ترس، درد و تنهایی اش را به شما نشان دهد.

- شادی و هیجان از خود بروز می دهد. او در این سن می تواند علاقه و خوشحالی اش را نشان دهد. شاید نسبت به یک اسباب بازی به خصوص خیلی ذوق داشته باشد. یا وقتی کف پایش را قلقلک می دهدی خوشحال شود؛ یا شاید بخواهد از غذایی که خودتان می خوردی به او هم بدهید.

- لبخند شما را با لبخند مخصوص خودش پاسخ می دهد و برای دریافت لبخند از سوی شما به شما لبخند می زند.

- اگر به او اخم کنید ممکن است گریه کند.

- در این سن به بازی دالی علاقه زیادی نشان می دهد (کافیست سر یا صورتتان را بپوشانید سپس پارچه را بردارید و بگویید "دالی!" تا نتیجه را ببینید).

- کودک در این سن دنیا را از طریق دهانش کشف می کند بنابراین هرچیزی را که دم دستش باشد در دهانش خواهد کرد.

- تلاش می کند حرف بزند و صدا در بیاورد؛ شاید بتواند صدهای ساده را تقلید کند به خصوص اگر خودتان آغازگر این ارتباط کلامی باشد مثلا جلویش بایستید و آهسته بگویید "آه" و بگذارید واکنش نشان دهد.

 

برگرفته از کتاب "اولین سال تولد کودک به زبان آدمیزاد" ترجمه خانم "روجا خداپرست"

 

 رشد نوازادتان برای شما مهم است، برای همین پیشنهاد می‌کنم این مطالب را هم بخوانید چون در مورد چهار ماهه دوم و سوم زندگی او می‌باشد:

 پیشرفت و رشد کودک از ماه پنجم تا ماه هشتم زندگی

 پیشرفت و رشد کودک از ماه نهم تا ماه دوازدهم زندگی